• Място на свободен дух и модерни решения

Мария Найденова и Ивелина Камачарова от 11.в клас се завърнаха от Ямбол като национални победители в ученически конкурс за кино и фото произведения (22-24 октомври). Двете момичета представиха Общинския педагогически център "Шошковата къща", а техен ръководител е Красимира Коларова от КТ "Оптиспринт". Свилен Димитров, информатикът и любител на камерата, който също е съпричастен към подготовката им, с радост предостави информация за събитието и успеха на момичетата.


"Есента и хората"


ОТ 22 ДО 24 ОКТОМВРИ В ЯМБОЛ се проведе национален конкурс за кино и фото произведения, създадени от ученици, по проект "Визия на бъдещето" към сдружение "Център за образователни програми и социални инициативи". Темата за първия етап беше свободно определена и можеха да участват ученици от 12- до 19-годишна възраст. Благодарение на Общинския педагогически център, от нашето училище участваха Мария Найденова и Ивелина Камачарова (от 11.в клас), които се класираха на първо място в оспорвана надпревара с повече от 150 участници.


КОНКУРСЪТ БЕШЕ ОТКРИТ от Петя Евтимова – зам.-министър на образованието - и протече при следния регламент. Първо участниците трябваше да се представят с предварително изработен от тях филм. За нашите състезатели филмът беше лентата "Това сме ние", за чието заснемане писахме по-рано в сайта. Филмът получи много добра оценка от журито, но по-силното представяне беше на втория етап.






УЧАСТНИЦИТЕ ИМАХА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ пет часа, за да заснемат и монтират с компютърна програма от три- до петминутен филм на тема "Есента". Темата на нашия филм прерасна в „Есента и хората” и заслужено прие овациите на журито, които определиха кинотворбата като "бисерът на филмовия фестивал". Чрез своята идея да снимат възрастни минувачи и деца, които си играят около тях, нашите успяха да внушат идеята си за есента и пролетта на човешкия живот. Прекрасно подбраната музика подсили ефекта от кадрите и всичко това беше оценено подобаващо.


ЖУРИТО съвсем не беше за подценяване. Председател бе Слав Едрев - кинорежисьор, сценарист и продуцент, директор на Арт колеж по екранни изкуства, Аспарух Николов, д-р по режисура, и много други специалисти в бранша - професионални оператори, монтажисти и журналисти.


ПОБЕДАТА НА НАШИТЕ изненада организатори и участници. По регламент наградите се обявяваха отзад напред. Двете поощрителни награди получиха деца от ямболско СОУ. Третото място беше отново за Ямбол – Икономическия техникум, както и второто, само че за Езиковата гимназия в града. Тогава малкият Троян показа, че има ученици, които са най-добрите на национално ниво.

МАРИЯ НАЙДЕНОВА И ИВЕЛИНА КАМАЧАРОВА, под ръководството на Красимира Коларова (КТ "Оптиспринт" - Троян), заеха първото място и заслужено получиха дигитална камера, с която да продължат своите творчески опити.


УЧАСТНИЦИТЕ и тяхната ръководителка изказват благодарността си на Ценка Петрова – директор на Общинския педагогически център - и на ръководството на СОУ "Св. Климент Охридски" за подкрепата.



Свилен Димитров


назад

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник