• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

На празника на китното ни градче (Петковден, 14 октомври) имахме честта да приветстваме с добре дошла в нашето училище министъра на околната среда и водите г-жа Нона Караджова. Срещата се състоя от 16 ч. в кабинета по химия на г-жа Ваня Иванова, която бе изпипала до последната подробност всеки детайл в стаята с помощта на ученици от 7-ми до 11-ти клас. По традиция за посрещането на гостите беше приготвена прясна погача, поднесена с шарена сол.

Още с влизането си г-жа Караджова разчупи обстановката, като предразположи учениците към по-освободен тип общуване. Подходът, който беше избрала, се оказа възможно най-правилният в такъв тип общуване - между ученик и високопоставено лице. По време на срещата се изявиха организаторите на проекта "Две шепи вода", които показаха на г-жа министъра, че са искрено заинтересовани от темата за опазване на заобикалящата ни среда. Но г-жа Караджова не остана по-назад - от това, което каза, на всички в стаята стана ясно, че е добре информирана относно целия проект. Силно разчувствана и впечатлена от чутото, тя заяви, че се гордее с поколение като нашето.  И останалите гости от екипа на г-жа Караджова не скриха приятната си изненада от показаното във видеоклиповете - веригите от хора, пешеходци, ездачи и колоездачи, които пренасяха вода в кратунки, както и инсталацията от изрисувани чадъри.

На срещата учениците споделиха с г-жа Караджова идеята за нов екопроект, чиято цел е да се донесат води и от няколко други области, да се съберат и да се занесат там, където напускат България - в Силистра. Г-жа Караджова много хареса тази идея и с радост прие да помогне, с каквото може. Оформи се план Денят на Земята, 22 април, да се чества в национален мащаб чрез тази наша инициатива.

На раздяла учениците подариха на г-жа Нона Караджова кратунка по подобие на тези, в които бе пренесена вода от Червената локва и от пещерата Топля, също така - колаж със снимки от "Две шепи вода". От своя страна гостенката подари на всички присъстващи по една тениска с логото на кампанията "Обичам природата - и аз участвам!" и луксозна илюстрована книга "Природата на България", а на първата й страница написа: "С благодарност на инициаторите и изпълнителите на екопроект "Две шепи вода" за чудесната идея и с пожелание да привлекат много съмишленици и приятели от цяла България и от света!".

Срещата с г-жа Караджова и екипа й запали у нас надеждата за един нов проект, за едно ново пътешествие, и тая надежда ще ни топли през студените зимни дни .










Текст и снимки - Стефания Калева от 9.а 

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник