• Място на свободен дух и модерни решения



 Какви си вашите впечатления от града ни?

Г-жа Анете Майдер: Голямо впечатление ми направи гостоприемството на хората - както в семействата, така и при посрещането в училищата. Много беше приятно да видим момичетата с национални носии, хляб и сол на входа на училището ви. В СОУ "Свети Климент Охридски" ми хареса идеята на абитуриентите да подаряват по една картина за галерията на училището всяка година, а в СОУ "Васил Левски"- коридорът с европейските знамена. Интересен ми е и фактът, че учениците от 1. до 12. клас са в една сграда, защото в Германия това не е така. Впечатли ме също работата с децата в Шошковата къща – интересът им към театъра, останалите занимания, които също осмислят свободното им време. Това, което не очаквах, е че учениците тук имат малко по-лоша дисциплина в сравнение с нашите. Мислех, че учителите са по-строги.
 Катарина Майдер: Харесва ми, че вечер на площада се събират хора и си прекарват времето заедно. Хареса ми също много добрата организация на пикника, който направиха родителите на децата, работейки заедно.


Мислите ли, че този ученически обмен може да накара по-голям брой ученици от нашето училище да четат и говорят свободно на немски? 

Г-жа Анете Майдер: Надяваме се, че посещението ни ще мотивира повече ученици да изучават нашия език, не само защото е един от най-разпространените в Европейския съюз, а и защото все повече българи отиват да учат и работят в Германия, а за тази цел е необходимо добре да се владее езикът. Радвам се, че тук работят толкова прекрасни учителки по немски, без които контактът би бил невъзможен.
Катарина Майдер: В днешно време владеенето на повече от един език е важно да се стимулира, защото това улеснява разбирателството между различните народи.
Надявам се, че нашият обмен ще продължи в тази форма и в бъдеще. Сега ще вземем частичка от вашето гостоприемство вкъщи и се надяваме да се научим да обичаме и ценим природата, а и да работим колективно също като вас. Много благодаря за хубаво прекараните дни, с удоволствие бих дошла отново.

 Интервю на Паулина Пенчева и Ива Петкова от 10.а клас

Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник