• Място на свободен дух и модерни решения

СИП Електронни медии

Една от най-актуалните теми на нашето съвремие е затлъстяването. Излишните килограми влекат много болести и проблеми, както физически, така и психически. Причините за затлъстяването при децата се дължат на ниската физическа активност, на заседналия начин на живот пред телевизора или компютъра, както и на неправилно хранене. Ако децата трябва да избират подкрепителната си закуска за деня, вероятно тя ще е т.нар. джънк фуд (junk food), което обаче се превежда от английски буквално като храна-боклук - това са онези лъскави опаковки, в които има продукти с добри ароматни и вкусови качества, но никаква хранителна стойност (например: бонбони, сладкиши, сладолед, чипс, хамбургери, подсладени газирани напитки). Всички те са храни с високо съдържание на мазнини и холестерол.



За да сме информирани по-добре, можем да си помогнем с т.нар. хранителна пирамида. В нея храните са разделени на групи и подредени на различни нива, като в основата са поставени тези с по-голяма препоръчителна ежедневна консумация, а най-отгоре - тези, към които трябва да посягаме най-рядко. 

Моето лично мнение е, че навсякъде около нас има изобилие от вредни храни, които вече са станали наш навик. Училищата за заобиколени от лавки и места за бързо хранене, където също не предлагат качествена храна. Това ни предпоставя към наднормено тегло, проблеми със здравето, подигравки от страна  нашите връстници.  Мисля, че трябва често да се говори по тези теми, за да имаме по-добра култура на хранене.

Какво закусихте тази сутрин?


Памела Монева, 9.б клас
СИП Електронни медии



Учебни ресурси в електронен вид

Националният образователен портал предоставя достъп до учебни ресурси в електронен вид. Той е част от така нареченото Е-обучение.
ТУК можете да намерите всички курсове, които предлага този БЕЗПЛАТЕН портал (по всички предмети).

Безплатен многоезичен ONLINE речник